Tour de Finlande 2010: Suomessa polkupyörällä

Raffaello Tesi

Kesällä 2010 osallistuin Tour de Finlande 2010 -nimiseen pyöräilymatkaan, jossa oli yhteensä yksi pyöräilijä (siis minä), joka sai itse suunnitella hyvin iloisesti koko reitin.

Kuten me kaikki tiedämme, maantieteellisesti Suomi ei oikeastaan ole pieni valtio. Pinta-ala on n. 340 000 km², joka tekee Suomesta Euroopan seitsemänneksi suurimmaksi maaksi. Siis tiesin jo, että Suomen ympäriajon fillarilla olisi vienyt vähän aikaa.

Loppupeleissä matka kesti kolme kuukautta, vaikka todellisia pyöräilypäiviä oli liki 50. Pidin kaksi pitkää taukoa: Sodankylän elokuvafestareilla kesäkuussa ja Espoo Cineessä elokuussa.

Alkuperäinen suunnitelma oli käydä pikaisesti Lapissa ja sitten siirtyä junalla Etelä-Suomeen, joka oli minulle lähes tuntematon alue, sillä Suomen elämässäni olen aina asunut Oulussa ja kiertänyt pitkin Pohjois-Pohjanmaata ja Lappia. No, asiat meni tietysti toisin: kun Sodankylään pääsin ajattelin, että Ylä-Lappi ei ole enää niin kaukana ja että siihenkin on päästävä, ja Norjaan saakka menin.

Matka alkoi 6.6.2010 Oulusta ja päättyi 5.9.2010 Helsinkiin ja sen pituus oli yhteensä 4353 km. Reitti meni Lapin kautta Pohjois-Norjaan ja sieltä takaisin Ouluun Tornionlaaksoa pitkin. Oulusta sitten Oulujärven kautta Kuhmoon ja sieltä Kareliaan ja Saimaalle, josta Salpausselkää pitkin pääsin Uuteenkaupunkiin. Raisiosta sain sitten kyydin purjehdusveneelle Helsinkiin, josta lähdin takaisin Turkuun päin polkemaan saariston kautta. Junalla pääsin taas Helsinkiin, josta suuntauduin Kotkaan. Viimeisenä etappina syyskuun alussa osallistuin Tour de Helsinkiin.

Reitti oli siis erittäin monipuolinen ja monimutkainen, joten parempi katsoa suoraan karttaa.

On olemassa myös tarkka statistiikka matkastani.

Ja tietysti otin muutaman kuvan.


Matkapäiväkirja (englanniksi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.