Cantuccini (pikkunurkat)

cantucciniCantuccini-keksit (pikkunurkat) ovat toscanalaisia mantelikeksejä. Varsinainen nimi italiaksi olisi ”cantuccini di Prato” (Praton pikkunurkat) koska sanotaan, että pratolaiset keksivät niitä aikoinaan. Prato on lähellä kotikaupunkiani Pistoia, joten en tietenkään pidä Pratosta yhtään (näin se toimii Toscanassa, me ollaan kaikki niin ystävällisiä toisiaan kohtaan).

Joka tapauksessa pikkunurkat ovat hyviä. Ne maistuvat parhaiten pyhäviinin (vin santo) kanssa.

Tämän reseptin olen saanut mummoltani Bianca Tesi (1909-2011), joka asui Toscanassa ja tykkäsi kovasti laittaa ruokaa.

  • 3 dl sokeria
  • 3 kpl kananmunaa
  • n. 4 dl vehnäjauhoja
  • yhden sitruunan kuori raastettuna
  • 80 g kuorittuja manteleita
  • 2 tl leivinjauhetta
  • hyppysellinen suolaa

Sekoita jauhot, sokeri ja leivinjauhe. Lisää kananmunat ja mantelit. Jos taikina ei ole tarpeeksi kova, lisää vielä jauhoja. Leivo taikina pötköksi ja jaa kolmeen osaan. Muotoile pitkäksi ja kapeaksi ”patongiksi”. Voitele pinta munan keltuaisella. Paista 180 asteessa n. 20-25 min. Kokeile kypsyys tikulla. Leikkaa valmiit pötköt kuumina n. 1-1,5 cm paksuisiksi kekseiksi ja laita vielä hetkeksi uunin jälkilämpöön kuivahtamaan. Anna jäähtyä. Säilytä ilmatiiviissä astiassa.